Пожар в жилището

Пожари у дома

В тази публикация ще разгледаме най-честите причини за пожар в жилището ни.

Вече знаете – пожарът представлява неконтролирано горене. Може да възникне навсякъде, по всяко време и да се предизвика от най-различни причини.

Къде живеем? В апартамент, в къща, в града или на село? Време е да се разходим из жилището си и го погледнем с други очи. Има ли разхвърляни хартии по пода? Чиста ли е  фурната на печката? Проверена ли е газовата бутилка? Но… да караме по ред и се спрем на основните неща.

Причина за пожар в жилището – електрическа инсталация.

Като една от най-важните причини за пожар в жилищата се посочва състоянието на електрическата инсталация. Ако жилището е ново, тя би трябвало да е наред. Но ако е старо, най-вероятно кабелите са с напукана изолация, а перата на контактите са нагорели. Нагорелите пера предизвикват нагряване, най-вече при включване и продължителна работа на консуматори с голяма мощност (например отоплителни и готварски печки). Резултат – нагряването може да причини подпалване на кабелите и всичко около тях.

Друга причина за пожар – инсталацията до даден контакт е изпълнена от кабел с малко сечение, а вие включвате мощен електроприбор. Това също ще предизвика нагряване с голям риск от запалване. Включвайте щепселите на консуматори с голяма мощност директно в контакта, а не в съмнителни разклонители.  Прегретите кабели / контакти изпълват помещението със специфична миризма и дори с дим. Не ги пренебрегвайте! И още – не подсилвайте предпазителите с дебел проводник. Новите автоматични предпазители нямат възможност за неоторизирана намеса, но старите винтови често се „поправят“ с парче тел.

Причина за пожар в жилището – топлинна обработка на храна.

Да влезем в кухнята. Ако печката е покрита с непочистена от месеци мазнина, ако близо до нея държите домакинска хартия, престилки, ръкавици, кърпи и др. пособия от горими материали, евентуалният пожар би се разпространил много бързо. От особено значение е състоянието на газовите уреди – печка, котлон. Те трябва да са свързани от опитен специалист. Ползваният газ за битови цели е специално одориран (силно ароматизиран) и би трябвало да усетите с обонянието си и най-малкия пропуск. Не пренебрегвайте тази миризма – дори няколко процента газ образува с въздуха експлозивна смес!

Причина за пожар в жилището   – отоплителни уреди.

Централното парно и климатиците все повече намират място в домовете ни. Но в много жилища все още се разчита на стари отоплителни уреди – печки, калорифери. Има и нови модели, чието качество не винаги отговаря на изискванията за безопасност. Не поставяйте такива уреди близо до легло, завеса, закачалка с дрехи – ако завивката падне върху тях докато спите, вероятността да възникне пожар или да се задушите от дима не е малка. За всеки уред трябва да се предвиди негорима поставка. Ако се отоплявате с печка с твърдо гориво, при добавянето на дърва и почистването на пепелта трябва да се внимава. Не ползвайте нафта, бензин и други леснозапалими течности за разпалване! Не горете в печките пластмасови бутилки и други подобни предмети. Не оставяйте работещите отоплителни уреди без надзор или под „надзора“ на невръстни деца!

Причина за пожар в жилището – поведение на обитателите.

Тук можем да говорим много… Пушите ли в къщи? Случвало ли се е да заспите с незагасена цигара в ръка? Следите ли къде попадат искрите от ъглошлайфа или заваръчния апарат, ако просто „резнете“ нещо набързо? Ползвате ли бензинова косачка? Как я зареждате с бензин – от пластмасова бутилка, прибрана на рафта до цепениците за печката? Къде държите кибрита или запалката? Децата са любопитни и ако ги намерят във ваше отсъствие не е изключено да си спретнат опасен купон. Ползвате ли открит огън – например романтични свещи? Пожаробезопасни ли са светещите гирлянди за елха, които купихте от уличния търговец? Много често празниците завършват с илюминации – пиратки, бенгалски огън…

Засега – толкова за причините за пожар. Ще имаме поводи да пишем още по темата, защото е важна.

А ако желаете един по-нестандартен поглед върху опасността от пожари – направете кратка разходка в компанията на… тримата глупаци 🙂

 

Share: