Тримата глупаци и пожарната безопасност

Нека и днес поговорим за пожарна безопасност. С любезното съдействие на… тримата глупаци!

Уви, новогодишната нощ отмина… Всичко хубаво си има край…

Убедени сме, че сте си прекарали приятно. Че не сте прекалили с нищо – нито с вкусната храна, нито с марковия алкохол. И че новогодишните фойерверки, които сте изстреляли в небето, не са довели до неприятни инциденти и не са подпалили сухата трева в нечий двор или междублоково пространство.

Надяваме се и днес да е така – от това, което се чува под прозорците правим извода, че арсеналите от пиратки май не са употребени напълно.

В следпразничния ден нека заедно отправим нов, различен поглед към темата за пожарната безопасност. По-жизнерадостен и по-усмихнат. Защото по тази на пръв поглед скучна и строга тема може да се говори и така. Не вярвате ли?

Хората с по-дълъг житейски път си спомнят с носталгия и усмивка българската анимационна поредица „Тримата глупаци“.

Тя е рожба на Доньо Донев, известен наш режисьор, сценарист и художник. Включва 11 епизода, произведени между 1970 и 1990г. Показвана е и в киносалоните, и по телевизията.

Отделните филмчета са удостоени с много международни награди…

Но знаете ли, че екипът на поредицата е автор и на няколко кратки епизода, в които популярните герои демонстрират какво може да се случи при неспазване на правилата за пожарна безопасност? Те са изработени по поръчка на МВР (бившите ЦУПО – Централно управление на противопожарната охрана и НСПО – Национална служба „Противопожарна охрана“).

Чрез тях авторите се опитват да ни представят основните изисквания за предпазване от пожари в типичния им стил. Те ни напомнят за опазването на реколтата, за горските пожари, за електроуредите, за опасностите от леснозапалими материали… и за това, че и алкохолът е пожароопасен… или поне употребата му.

Хващаме се на бас, че не сте ги гледали.

Затова днес ги предлагаме на вашето внимание като приятно (надаваме се!) допълнение към доброто ви празнично настроение. И с леко намигване към трудовите делници, които започват от утре.

Ч а с т  1:

 

Ч а с т  2:

 

Приятно гледане 🙂

Share: