Опасност от пожар през коледните и новогодишните празници

Отново е декември и отново се готвим да празнуваме. Всъщност, празнуването вече започна – Никулден, студентски празник…

Време е да си припомним на какво да обърнем внимание, за да намалим опасността от запалване или пожар през коледните и новогодишните празници.

Коледна елха.

Мнозина все още предпочитат естествените елхи – жилището се изпълва със специфичен природен аромат, атмосферата е различна. Но и опасността от пожар е по-голяма, защото боровата смола е леснозапалима. Колкото по-сухо е коледното дръвче, толкова по-бързо то се обхваща от огъня. Ето защо трябва да спазваме някои правила:

  • Елхата да е стабилно закрепена към основата си.
  • Да се поставя на разстояние от пердета, завеси, отоплителни и нагревателни уреди.
  • Нека не забравяме, че пожароопасни са и някои елементи на украсата (играчки от пластмаса, гирлянди от хартия, „снежинки“ от памук и др. леснозапалими материали…).
  • По възможност да се използват осветителни гирлянди с електрическо захранване вместо свещички.
  • Ако все пак не можем да се откажем от трепкащите пламъчета на естествените свещички, последните трябва да са установени / закрепени към негорими поставки. След запалването им елхата да не се оставя без надзор или под „надзора“ на малки деца.
  • Електрическите гирлянди трябва да са в стандартно изпълнение, а не самоделно изработени. Преди установяването им на елхата да се огледат за евентуални повреди (оголване на изолацията на проводниците, пукнатини по щепсела…) и да се включат пробно. Изключвайте ги, когато у дома няма никой.
  • В близост до елхата или до горими предмети и материали да не се палят бенгалски огън и други фойерверки.
  • Кибритът и запалката нямат място в детските ръце!

Пиротехнически изделия.

Опасността от възникване на пожари през коледните и новогодишните празници е особено висока при използване на пиротехнически изделия. Категоризацията и изискванията за безопасна употреба можете да си припомните от публикацията ни „Безопасна употреба на пиротехнически изделия“. Да не забравяме, че дори и бенгалският огън може да причини запалване, ако не се ползва според правилата.

И още нещо – проверете дали на терасата / балкона на жилището ви има леснозапалими материали. Защото не може да се гарантира, че в новогодишната еуфория някой „заблуден“ фойерверк или незагасен фас няма да долети изневиделица. По същата причина не хвърляйте запален бенгалски огън или други фойерверки от прозореца или балкона на дома си.

Декоративни светлинни гирлянди.

Тези мигащи красоти днес са навсякъде – и у дома, и в магазина, и в заведението…

И тук важи правилото да се използват само такива в стандартно (фабрично) изпълнение при спазване на указанията в инструкцията за експлоатация.

Ако са в помещение (магазин, зала, фирма, клуб…) без постоянно присъствие, избягвайте да ги монтирате между прозореца и завесите. След края на работното време ги изключвайте.

Ако ги използвате за външна украса – трябва да са предназначени за експлоатация на открито (да са устойчиви на вода / влага / ниски температури). При закрепването им да не се използват пирони, метални скоби или други детайли, които биха могли да увредят изолацията на захранващите проводници. Самото закрепване трябва да гарантира стабилност при екстремни условия, например при силен вятър.

 

Още по темата:

Безопасна употреба на пиротехнически изделия

Пожар в жилището

Пожарна безопасност в кухнята

 

Share: