Ползване на пожарогасител

Днес ще ви разкажем как при нужда да ползвате пожарогасител по правилния начин. Защото има и неправилно ползване, което може да ви изложи на риск, без да допринесе за погасяване на пламъците.

Ползване на пожарогасител – подготовка.

Предварителната подготовка за действие при пожар в даден обект (предприятие, магазин, училище, изложбена зала…) обхваща няколко основни неща:

Повярвайте, може да ви бъде само от полза, ако понякога отделяте време да прочетете табелката на пожарогасителя, който е поставен в коридора. Още по-добре би било поне веднъж годишно да провеждате тренировки – например гасене на специално запалено огнище на безопасно място (на двора).

Ползване на пожарогасител – действия.

Както вече знаете, съвременните пожарогасители имат сходна конструкция и начин на задействане.  При възникване на запалване изберете правилния пожарогасител (помните, че не всеки пожарогасител е ефективен за всичко, нали?)  и заемете безопасна позиция. Това означава:

  • ако сте в помещение, вратата (изходът) да е зад гърба ви (в случай, че нещата излязат извън контрол, огънят да не е в състояние да отреже пътя за излизане);
  • ако сте на открито, разпространението на огъня / дима да е в посока, обратна на вашето местоположение.

Позиция при гасене

Скъсайте пломбата и извадете блокиращия щифт. Така пожарогасителят е готов за работа.

С бързо стискане и отпускане на ръкохватката го задействайте за кратко. По този начин ще сте сигурни, че той наистина работи нормално.

Приближете се към мястото на запалване и насочете струйника в основата на пламъците, а не към върха им.

Насочване на струйника

Задействайте пожарогасителя с ръкохватката и движете струйника с изтичащия гасителен агент. Първоначално застанете на по-голямо разстояние и постепенно скъсявайте дистанцията до огъня.

След погасяване наблюдавайте мястото на запалване за известно време – вятърът може да го разпали отново.

Ползване на пожарогасител – безопасност.

С риск да станем досадни, отново ще припомним някои важни правила.

  • С пожарогасител се гасят пожари в начален стадий. Ако огънят се разпространява бързо, не се опитвайте да гасите – няма да успеете и само излишно ще се изложите на риск.
  • Ползвайте точния пожарогасител. Не опитвайте да гасите с вода (с пожарогасител на водна основа) електрически инсталации под напрежение!
  • Винаги си оставяйте свободен път за изтегляне. Не допускайте огънят да се разгори между вас и изхода.
  • В случай на силно задимяване прекратете гасенето и напуснете сградата (мястото) по най-бързия начин – при горене на синтетични материали се отделят токсични газове.
  • Ако сте неуверен какво да предприемете – потърсете безопасно място и уведомете професионалистите от ПБЗН чрез тел. 112.
  • Ползваният пожарогасител, дори и да не е изпразнен напълно, задължително трябва да се предаде за презареждане.

 

Още по темата:

Видове пожарогасители

Устройство на пожарогасителя

Поддръжка на пожарогасителите

Класификация на пожарите

 

 

Share: